MORE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS


1) It states a minimum of three references must be provided.  If the

company is newly formed and has no previous contracting experience, are there alternatives?

See Screening Information Request Sections L.17.2.1 and L.17.2.2

2) I didn't see any other 'prerequisite' information related to bidding

on a weather contract - are there

any?

This question is not clear.

3) Is the requirement of bidding on all stations in a group (as opposed

to bidding on only one station) new?

This requirement is not new to this SIR. Under this SIR, in order to be considered for award, proposals received must provide for the service at all CWO sites within each group.  Submissions for some sites within a Group and not others will not be accepted.  

4) Ref: 3.5.3:  Even if a contractor hires existing employees, there is

still a need to have employees fill out required documentation for security and other employer related needs, (i.e. payroll, benefits documents, I-9’s, etc.) how can that be accomplished in the two-day phase in?

The security and other documentation requirements are required to be completed prior to phase-in.  Without the completion of the security requirements, employees would not be allowed access to the CWO site. 

5) Why are the geographical groupings set up in a way that makes them

difficult to manage?   (i.e. Group 1 locations; 4 New York sites, 5 southern states sites, and one overseas site, Group 2 locations; 11 in the southern states, 1 in the New England states, 2 in the Great Lakes states, 1 in the District of Columbia and 1 in California, etc.)

The CWO Team reviewed the requirements and made a business decision that organizing the sites into 10 groups was appropriate for this requirement.

6) Why the requirement for 8 Small Business set-asides?  And only two large business awards?

The FAA looked at the areas currently being performed by small business and decided that those areas should continue to be performed by small business.  We did the same for the large business determination.

7) Can 1 "large" business be awarded both of the non set-aside areas?

Yes.  See SIR DTFA01-02-R-031130, Section L.5.

8) Once the award of two areas for the set-aside businesses is completed they may no longer would qualify as a small business.  How will that be addressed?  Will they still qualify as a small business in future bids? 

The firm's business size will be determined based on the firm's business size status at proposal submission for future procurements.

9) Ref: 2.3: after hours how is the COTR to be contacted for implementing the manual mode?  

This information is covered in the SIR, Section 2.3 ASOS OPERATIONS.  

10) Ref: 2.3.1:  Will the requirement for voice messaging weather

observations be approved in advance by the CO or COTR or is this done on an as needed basis?  

ASOS augmentation shall be done in accordance with directions contained in the SIR, Section 2.3.1.

11) Ref: 3.1.2:  Does this section require that the contractor receive all mail associated with the CWO Program be received off-site including NWS and government updates and bulletins regarding weather issues?

Only correspondence/mail associated with the CWO program, i.e., NWS and government updates and bulletins, may be received at the facility, which is in accordance with Section 3.1.2.

12) Ref: 3.3:  If a contractor is in Government provided space and cannot exercise control of that environment, to what extent is the contractor held responsible?

The contractor shall be responsible for complying with all safety measures required by local, state and federal regulations, as required under Section 3.3 of the SIR.

13) Ref: 4.1:  How are contractors to handle vacation or sick leave issues requiring more than a 40 hour workweek?  Are all overtime needs to be approved in advance?  What about emergency needs for overtime after normal CO duty hours?  Will the CO be available 24/7/365?

Please refer to the SIR, Sections 4.0, L and M.

14. Ref: 4.5: Does the plan allow for any use of overtime and how does one plan for the use of sick leave in advance?  

Please refer to the SIR, Sections 4.0, L and M.  

15. Ref: 5.0 Training.  How can a person be qualified for a certain

location prior to implementation of the contract when on site requirements cannot be met at start up?  (i.e. equipment usage, ASOS, RVR, other manually operated devices, etc.)  One day of training may not be sufficient. Does the NWS agree with the ability of meeting the requirements of 5.2.1?

Please refer to the SIR, Section 5.1 for training requirements and 5.2 for certification requirements, which are conducted by NWS.  All questions relating to the NWS certification process should be directed to NWS.

16. Ref: 5.2.5:  Will the NWS be able to issue an over the phone

certification re-issuance for observers transferring into a new facility? Or does the observer have to wait for the actual certificate to be received at the site?

Please refer to the SIR, Section 5.2.5.  Any additional questions regarding certification requirements should be directed to the NWS.

17.  As a result of the prevalent, albeit questionable, practice of wholesale replacement of incumbent personnel in order to avoid the cost of tenured employee entitlements such as vacation and those entitlements required by predecessor collective bargaining agreements, will the FAA credit those companies who intend on hiring the incumbent workforce and therefore, maintaining operational continuity and stability, through the “Best Value” evaluation of each offeror’s Technical and/or Management Plan?  Will the FAA add such an evaluation measure to the technical evaluation to preclude the unfair displacement of incumbent personnel in good standing?

The FAA reviewed your suggestion, however, we believe that we have included all of the requirements, including escalation criteria/factors that will ensure that our needs are met in the most effective, economical, and timely manner such that we will get the Best Value.  

18. The Group 7 CLIN numbers (CLIN 708/1708/etc.) have duplicate numbers for 2 stations for the base year and option years.  Will this be corrected?  We want to insure that our numbers for each CLIN can be matched to specific locations during our cross-checks.

Yes.  These will be corrected in the Amendment issued to the SIR.

